Pages

Monday, October 12, 2009

"They live in the past...", kata doctor Gamal, doctor yang bagi lecture acute and chronic liver failure pagi tadi.

"They took herbs that were never proven non-toxic, to treat their diseases instead of taking drugs that were prescribed by their doctors.."
Doctor ni tengah cerita pasal rakyat Egypt yang masih tak mau berubah, masih nak ikut cara orang lama, walaupun teknologi perubatan sekarang dah hebat. Masalah sakit jantung, hati, buah pinggang, semuanya nak pakai herba-herba yang dijual di pasaran. Yang diberi doctor semuanya tak baik bagi dorang. Hasilnya, bukan saja sakit tak baik-baik, malah makin teruk, di tambah lagi dengan toxic yang dibawa oleh herba. "All herbs are toxic until proved otherwise!".. doctor tambah lagi.."and to be fair, people like this also exist in your countries".. with his index finger pointing at us, the Malaysian, Saudian and Syrian students.

"People who work in the pharmacy aren't pharmacist at all, but then still they act like they knew things better than doctors who prescribe drugs for patients to buy.."
Pekerja-pekerja farmasi di sini katanya suka mengubah prescription doctor kepada drugs yang lebih mahal, kononnya kesannya lebih 'kuat'.. sedangkan dorang xtau pun history penyakit patient tu. Kesian kepada mereka yang tiada latarbelakang perubatan yang taktau bahaya yang dorang bakal hadapi.. Egypt..Egypt..duit punya pasal, hak orang tak terjaga.

"Cadaveric organ transplant is done in Iran, a country of high Muslim population.. also in Indonesia and Malaysia, both with high Muslim population.. even in Saudi Arabia, the highest Muslim population in the world do cadaveric transplant.. but it is not done here in Egypt, because some Syeikh said its haram".. doctor tambah lagi dengan penuh emosi. Marah betul doctor dengan negara dia sendiri.

Cadaveric organ transplant ni pemindahan organ dari 'brain-dead' patient.. prognosis untuk pesakit survive dengan new cadaver organ ni sampai 60-80%-- which is big indeed. Sebelum patient yang 'brain-dead' tadi kena declare dead, they took away the organs, atas kebenaran pesakit atau waris la..sebab brain-dead patient is dead indeed.
Tapi still, its not done in Egypt, atas ethical issues, macam masalah pengguguran baby dikalangan mangsa yang diperkosa.
Patutnya masalah ni dimusyawarahkan la oleh ulama seluruh dunia, ambil satu persetujuan. Macam mana boleh di negara Islam ni, benda ni haram.. tapi di negara Islam lain, benda ni dah lama dijalankan. Macam Islam ni kena ubah hukum pulak dimana tanah dipijak. betul ke?

Lapang jugak rasa hati bila ada penduduk di sini cakap kebenaran yang dia tak suka pasal negara dia. Sebab selama ni bila kami komen pasal salah silap negara ni, dorang sentiasa backing..alasan itu ini, walaupun tau, memang dah terang lagi bersuluh salah. Semoga ramai lagi yang develop kesedaran macam ni!

ermm..itu ja la untuk first post. ngehee..
*Hmm.. bila dah duduk di sini, terpaksa la sesuaikan diri dengan cara sini. Asyik nak melatah, memang payah la nak idup..

7 comments:

abu ubaidah said...

hahah adaa blog jugak ,kesian layout ifah ni ,mcm menghentam je hehe

Nurul Iffah Sainuri said...

woi nanti iffah cari la yg smat2 sikit. xtau macamana mau buat

~{[-Da Lovers-]}~ said...

hahahaha banyak tu layout. teruskan mencari

fa-aja-aja said...

kak iffah syg~~~~~ *_*
hehehe..i found u! ceceh..;p
ipa link ya blog akak ni..

yep betul tuh mesir! DUIT je tauhhh...haih2
then,mmg xdpt nak asyik melatah,jadik penat plak..hehe

ipa pun tak dpt adapt lg kt mesir,,,wuwuwu,,
but its all about times kan..hope it will get better more and more =)

muahz!

abu ubaidah said...

blom boleh lawan russia lagi,100 kali lebih teruk..bukan saja melatah malah meludah sekali..

abu ubaidah said...

apahal followers ifah ada anisah abdul samad hahah

fa-aja-aja said...

ok,kena besyukur di mana berada..biasela merantau jauh2 ni..tak leh lari dr bnda yg xbes!

 
Copyright (c) 2010 SUCCESFUL DOCTOR-TO-BE. Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes and Direct Line Insurance.